Tijdens onze wekelijkse wandeling sprak ik met de huisarts over de arbeidsvoorwaarden voor fysiotherapeuten.
"We krijgen betaald op basis van de omzet die we draaien. Dus als ik niemand behandel, krijg ik ook niet betaald", vertelde ik haar.
"Wat raar", zei ze. "Is dat bij alle fysiotherapeuten zo?"
"Bijna twee derde van de therapeuten krijgt op die manier betaald. Van mijn bruto loon betaalt mijn werkgever alle lasten, dus ook de werkgeverspremies. En als ik volgende week met vakantie ga, draai ik geen omzet en krijg ik dus geen geld."
"Dus eigenlijk ben je een soort ZZP-er?"
Daar moest ik even over nadenken. "Eigenlijk heb je wel gelijk, ja. Mijn werkgever wentelt een deel van de risico's op mij af. Want als er weinig of geen werk is, kost het hem in ieder geval geen geld."
Hebben fysiotherapeuten geen Cao?
Zowel bij onze patiënten als bij onze collega's uit de gezondheidszorg is niet bekend dat wij als beroepsgroep geen Cao hebben. Veel therapeuten klagen wel over de regeldruk van zorgverzekeraars en de te lage tarieven tegen patiënten, maar praten over je arbeidsvoorwaarden is 'not done'.
Sterker nog, veel fysiotherapeuten leggen zich er gewoon bij neer. Want ja, zo doen we dat nou eenmaal in de fysiotherapie.
Die Cao leeft niet in onze beroepsgroep. Het bewijs daarvoor werd geleverd toen bij het werknemerscafé van de Fysiovakbond (FDV) in Zwolle slechts tien geïnteresseerde collega's kwamen opdagen. Waarvan twee leden van het bestuur.
Terwijl diezelfde Fysiovakbond meer dan 6300 leden heeft.
Waar zijn al die slapende fysiotherapeuten gebleven?
Weten ze zelf wel dat ze geen Cao hebben?
En dat dat absoluut niet normaal is?
Teken maar bij het kruisje...
Als fysiotherapeut ben je geen arbeidsjurist. Daar heb je ook helemaal niet voor geleerd. Geen wonder dat je niet weet dat:
- Een concurrentiebeding niet mag in een tijdelijk contract.
- Dat zogenaamde 'all-in-loon' ook betekent dat als de werkgeverslasten stijgen, jouw netto loon daalt. En dat dat wettelijk gezien ook verboden is.
- Als je meer dan zes maanden een bepaald aantal uren gewerkt hebt, kun je ook het salaris claimen wat bij die uren hoort. Ook als je minder gewerkt hebt. Je hebt recht op een salaris van het gemiddeld aantal uur dat je de afgelopen drie maanden gewerkt hebt.
- In veel andere branches de werkgever twee derde van de pensioenpremie betaald. Terwijl jij het allemaal zelf afdraagt. En aan het eind van het jaar dan maar moeten afwachten wat je terugkrijgt bij de belastingaangifte.
Maar ja, zo doen we dat nou eenmaal in de fysiotherapie.
Praat erover met anderen!
Dit is het moment om de zaken op orde te stellen. De Fysiovakbond (FDV) gaat in overleg met de werkgeversvereniging.
Maar daarvoor moeten ze wel weten wat jij belangrijk vindt in een nieuwe Cao.
Kijk ter inspiratie eens in het laatste concept uit 2009.
En stuur dan een mail naar ikwileencao@gmail.com met jouw ideeën.
Maar bovenal: ga het gesprek aan met je collega's. Want een goed Cao voor fysiotherapeuten is ook voor je medefysio's erg belangrijk.
Reactie plaatsen
Reacties